Upoznavanje sa Html Kodom

31.03.2006.

MARQUEE

MARQUEE – tag koji služi za ispis texta koji će se micati po stranici, definirati mu se može način na koji se pomiče (behavior, može biti alternate, scroll ili slide), align (poravnanje), bgcolor (pozadinska boja), direction (smjer gibanja texta), loop (petlja, određuje da li će se tekst neprestano pomicati), width (širina izražena u pixelima ili postocima), height (visina izražena u pixelima ili postocima)

primjer:
<marquee align="middle" behavior="scroll" bgcolor="#FFFFFF" direction="left" loop="-1" >HTML</marquee>

31.03.2006.

FORM

FORM – tag koji nam služi na izradu forme (forme su dijelovi stranice koji nam služe za prikupljanje nekih podataka ili informacija o posjetitelju stranice, a koji se onda mogu slati na daljnju obradu nekoj skripti, pohranjivati u bazu ili slati na mail određen samom formom) na web stranici, unutar tog taga dolaze svi dijelovi forme, npr. gumbi, comboboxevi, radiobuttoni, checkboxovi, textualna polja, polja za unos većeg texta, itd.
najvažnija svojstva:
method – određulje metodu slanja - ili GET ili POST
action – pomoću njega definiramo komu ili kamo se podaci prikupljeni formom šalju.

primjer:
[b]<form action="mailto:amer17@email.si" method="post">
Upišite svoje ime:<br>
<input type="text" size="20" maxlength="20" name="x">
<input type="submit" value="Pošalji">
<input type="reset" value="Briši">
</form>[/b]


Stariji postovi

<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Bilo vas je....
12418
MOJI LINKOVI

ARHIVA POSTOVA
FORM

SELECT

HTMLKOD

WEB STRANICA

STRUKTURA STRANICE

A-TAG

APPLET-TAG

BGSOUND-TAG

IMG-TAG
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amer17@email.si
ANKETA
HTML_KOD
HTML (Hypertext markup language) je osnovni jezik kojime se opisuje izgled web stranice. HTML-om opisujemo raspored sadržaja na web stranici, a HTML datoteke su u stvari obične tekstualne datoteke.
Ono što je za hipertekst stranice najznačajnije, njegov najvažniji element je link – veza na neki drugi sadržaj na Internetu. Tekstom s mogučnošću «skakanja» na druge stranice (pomoću veza) brže dolazimo do informacije nego u klasičnoj knjizi te ga zbog toga zovemo hiper tekstom.
Naredbe kojim se opisuje raspored sadržaja na stranici zovu se tagovi. Tag je zapravo objekt u jeziku Java koji je prvi jezik čije naredbe jednako rade na različitim operacijskim sustavima (npr. Windows i Unix), dakle prvi interplatformski jezik.
Web stranica u smislu stranice koju vidimo u pregledniku se sastoji od datoteke koja čuva HTML kod i datoteka koje čuvaju vanjske objekte, kao što su npr. slike, zvukovi, stilovi, animacije, itd.